Olen jo pidempään ollut kiinnostunut afrikkalaisesta ruoasta. Hyviä toteuttamiskelpoisia reseptejä on kuitenkin ollut niukasti (en jaksa juurikaan penkoa ohjeita miljoonien reseptien joukosta netistä).
Tällä viikolla ostin kirjan ”Piripiri! Makuja Mosambikista” (Penttinen 2014), jossa jo kirjakaupassa selatessa näytti olevan paljon hyviä reseptejä. Kirja on muutenkin todella hieno. Kuvat ovat näyttäviä ja kirja on taitettu hyvin. Kirjassa myös kerrotaan Mosambikilaisesta ruokakulttuurista.
Kirja on saatavilla hyvinvarustetuista kirjakaupoista.
Ensimmäisenä kokeiluun kirjan resepteistä päätyi Kanakookoscurry Zavalan tapaan. Kainalojutun mukaan Zavala on Inhambanen provinssin eteläosassa sijaitseva piirikunta. Alueella asuva chopi-heimo tunnetaan rikkaasta kulttuuristaan ja etenkin maan kansallissoittimesta, marimbaa muistuttavasta, mwenje-puusta valmistetusta timbilasta, jota soitetaan ryhmässä (emt. 103).
Reseptissä ei oikeastaan ole mitään erikoisia mausteita, kaikki löytyy perus S/K-kaupasta. Kuten tavallista, käytin kanasuikaleita, enkä kokonaista kanaa. Ohjeessa on mainittu myös kanakuutio, mutta valmistusohjeissa ei mainittu, missä vaiheessa se lisätään. Laitoin sitten samalla kun kookosmaidon. Chiliä laitoin yhden ison vihreän palon ilman siemeniä.
Ohjeessa chilijauheen vaihtoehto on sahrami. En ole koskaan oikein onnistunut sahramin kanssa ja siksi laition kiltisti chilijauhetta.
Kanakookoscurry Zavalan tapaan on erittäin maukas ja maistuva ruoka. Maussa hallitsevana on kookos, jonka takaa voit maistaa chilin, neilikan ja laakerinlehden maun. Raaseporilainen keittiö suosittelee kanakookoscurryä Zavalan tapaan!
Tässä on juuri lisätty kookos, tomaatti ja chili.
Tässä valmis annos.
Ainekset
Kanaa (ohjeessa ”kokonainen kana”, itse laitoin 450 g suikaleita)
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 iso tomaatti
5 dl kookosmaitoa
1 kanaliemikuutio
1 mausteneilikka
2 laakerinlehteä
1-2 vihreää chilipalkoa
1 tl chilimaustetta tai sahramia (itse laitoin chilijauhetta)
0,5 dl oliiviöljyä
1 nippu persiljaa tai korianteria
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
Valmistus:
1. Jos kanassa on käsiteltävää, käsittele se.
2. Kuullota pilkottua sipulia ja valkosipulia öljyssä.
3. Lisää kana ja anna ruskistua.
4. Mausta valkopippurilla, suolalla, mausteneilikalla, laakerinlehdellä ja chilijauheella. Anna kypsyttele.
5. LIsää kuutioimasi tomaatti chilit ja kookosmaito. Hämmentele rauhallisesti.
6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
7. Curry on valmista kun sen pinnalle muodostuu öljymäinen kerros (kookosmaidon ”kerma”).
Silppua päälle korianteria/persiljaa ja tarjoa riisin kanssa.