Koska kanaa tuli jo syötyä eilen ja tänään, päädyin tällä kertaa tekemään kasvisruokaa sunnuntai-illan päivälliseksi. Löysin Pinjan Herkkulasta reseptin, joka vaikutti kokeilemisen arvoiselta.
Valmistus oli helppoa. Hiukan jouduin säveltämään, koska kotoa uupui muutamia juttuja. Ensinnäkin kuminansiemeniä löytyi vain vähän pussin pohjalta. Vaimon kanssa pidetyssä palaverissa päädyttiin siihen, että itse asiassa fenkoli on aika lähellä kuminaa ja laitettiin loput sitten sitä. Toisaalta ohjeessa oli inkivääritahnaa, mutta laitoin tuoretta inkivääriä raasteena, kun sitä sattui löytymään jääkaapista. Ja lopuksi, unohdin ostaa pinaattia, mutta jääkaapin uumenista löytyi pari pussia pakastepinaattia ja se sai luvan kelvata tällä kertaa. Sarviapilaa ei Karjaalta saa jauheena, mutta onneksi hyllystä löytyi sitä kokonaisena ja vaimo jauhoi sen morttelissa jauheeksi.
Ruoka oli varsin vivahteikasta ollakseen kasvisruokaa. Olimme maistavinamme nimenomaan sarviapilan aromeja muiden makujen taustalla. Tämän ruoan kanssa sukua on Palek Paneer, jota tein talvella. Siinä on pinaatin ohella sulatejuustoa. Ruoka oli varsin onnistunutta, kasvisruoan ystävät pitävät varmasti tästä.
Intialainen kasvisruoka Chole Palak on lautasella visuaalisesti näyttävä…
Ainekset
250g tuoretta pinaattia
400g kikherneitä
1 tlk tomaattimurskaa
1-2 chiliä murskattuna
1 rkl inkivääritahnaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl kuminansiemeniä
1/4 tl sarviapilajauhetta
1 rkl korianterijauhetta
1 tl chilijauhetta
½ tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
suolaa maun mukaan
Valmistus
Kuumennetaan oliiviöljy pannulla ja lisätään kuminansiemenet ja sarviapilajauhe. Lisätään tomaattimurska, inkivääri ja chilimurska. Sekoitetaan hyvin ja lisätään korianteri, chili ja kurkuma. Sekoitetaan ja annetaan tomaattikastikkeen hautua kannen alla 3-4 minuuttia.
Lisätään pinaatti ja suola ja sekoitetaan hyvin.
Lisätään vajaa desi vettä, sekoitetaan ja annetaan hautua kannen alla 3-4 minuuttia. Lisätään kikherneet ja taas hieman vettä, lasketaan levyn lämpöä ja jätetään hautumaan kannen alle 5-6 minuutiksi. Tässä vaiheessa kikherneiden tulisi olla sen verran pehmenneitä, että voit muussata niistä noin puolet haarukkaa apuna käyttäen.
Lisätään lopuksi garam masala ja sekoitellaan.