Kuten tunnettua, intialaista ruokaa on tullyt tehtyä aika ahkerasti. Siksi tänään haettiin reseptiä pari piirua toisesta ilmansuunnasta. Valituksi tuli somalialainen keittiö ja siellä Surbiyaan-kana. Ruoka on versio biryaanista, joten askel intialaisesta keittiöstä ei ollut pitkä.
Valmistus oli helppoa, vaiheet olivat selkeitä. Annoin lopuksi ruoan muhia pienellä lämmöllä melko kauan. Tämä ei koskaan tunnu olevan pahitteeksi.
Ohjeessa riisi laitettiin kanan sekaan, mutta pidin sen tässä erillisenä, koska näin eri ruokailijat voivat syödä haluamansa määrän riisiä.
Vaikeusasteita tuotti se, että tein samalla afrikkalaista leipää, eli peruna sabayahia. Sen ohje on täällä. Sinällään valmistus oli helppoa, mutta paistaminen pannulla tuotti hivenen haastetta. Leipä oli kyllä todella hyvää.
Kokonaisuudessaan parin tunnin sessio keittiössä oli palkitseva. Ruoka maistui kaikille osapuolille 1 vuotiaasta lähtien.
Näyttää ihan samalta kuin intialaiset ruoat vaikka on afrikasta.
Ainekset
kanaa
5 dl basmatiriisiä
5 vihreää kardemummaa
2 mustaa kardemummaa
2 kanelitankoa
5 mustapippuria
1 sipuli silputtuna
3 neilikkaa
2 tl jeeraa
1 tl inkiväärijauhetta
2 tl korianterijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 dl silputtua tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ vihreä paprika paloiteltuna
2½ dl ruokajogurttia
½ sitruuna
2 tomaattia paloiteltuna
(suolaa jos haluaa)
Paista kanoja pannulla pienessä määrässä öljyä, kunnes ovat kauttaaltaan ruskeita. Lisää kardemummat, kanelitangot, neilikat ja pippurit.
Lisää sipulit ja anna ruskistua. Lisää valkosipuli ja tomaatit. Lisää jogurtti kun tomaatit ovat pehmenneet.
Sitten lisää jeera, korianterijauhe, inkiväärijauhe, paprika, sitruunan mehu ja korianterisilppu.
Anna hautua kannella peitettynä keskilämmöllä kunnes rupeaa kiehumaan, jolloin voit laskea lämpöä hiukan.