Lauantai on hyvä keittopäivä. Maa-artisokkakeittoa olen tehnyt aikaisemminkin, mutta hiukan eri reseptillä. Perusasiat tämän keiton eri resepteissä ovat aika samoja. Tämä ohje löytyi Hesarista.
Karjaan kaupasta löytyi vastikään sinne rahdattuja Bromarvin maa-artisokkia. Suurin työ tämän keiton kanssa on juuri maa-artisokkien kuoriminen. Homma on hivenen haastavampaa kuin perunoiden kuoriminen pinnan monimuotoisuuden vuoksi.
Kuorimisen jälkeen valmistus oli helppoa ja nopeaa. Koneistus lopuksi sauvasekoittimella ja eikun maistelemaan. Basilika sopii hienosti koristeeksi.
Maa-artisokkakeitto on loistava alkukeitto tai koko aterian keitto. Pinnalle voi vielä ripotella aurajuustoa ja jossain ohjeessa oli pähkinää.
Ainekset
600 g maa-artisokkia (noin 10 kpl)
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
300 g jauhoista perunaa (puikula, rosamunda)
1–2 rkl rypsiöljyä tai voita
7 dl kana- tai kasvislientä
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
suolaa ja valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
basilikan lehti
Valmistus
Kuori maa-artisokat ja perunat, pilko niitä vähän pienemmiksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli.
Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää maa-artisokat ja pyörittele hetki. Lisää liemi, perunat ja mausteet. Kypsennä, kunnes vihannekset ovat pehmenneet, eli noin 15 minuuttia.
Lisää vielä kerma ja kiehauta. Soseuta keitto ja tarkista maku.
Tarjoa keiton kanssa tuoreita sämpylöitä tai leipäkrutonkeja.