Lihakeitto

Suunnistuksen SM-kisoissa Nokialla viime viikolla oli tarjolla paikallisen kyläyhdistyksen tekemää loistavaa lihasoppaa. Tämän innoittamana päädyin ehdottamaan sitä ruokalistalle myös kotona. Valmistus kesti yli 3 tuntia ja sinä aikana perheen aikuiset kävivät erikseen lenkkeilemässä. Joten valmistuksessa töitä jaettiin ja ajatuksia vaihdettiin.

Keskeisenä lähdeteoksena käytettiin hivenen vanhempaa  keittokirjaa eli Otavan ”Kotiruoka” -kirjaa. Sen esipuheessa mainitaan, että ensimmäinen versio teoksesta tehtiin vuonna 1908 ja vuonna 1938 teosta ”uudistettiin merkittävästi”. Tämä meidän kirjamme on vuodelta 1979, 39. uudistettu painos.

Kirjassa on erittäin seikkaperäinen ohje lihaliemistä ja lihakeitosta. Yhtenä yksityiskohtana mainitaan, että ”Vanhan eläimen lihasta saadaan vahvaa, juuri teurastetusta kirkasta lientä”.

No, lihakeitto onnistui loistavasti ja sitä luonnehdittiin ainakin mainesanalla ”mieletön”.

Tärkeintä on muistaa se, että vaaditaan pitkää keittoaikaa, että liha olisi mureaa.

Untitled

Ainekset

Keittolihaa, esim. 500g.

Keittojuureksia ja kasviksia (porkkana, lanttu, selleri, palsternakka, purjo, persilja, sipuli)

Suolaa maun mukaan

Vettä (lähes 2 ltr voi olla jos on 500g lihaa)

Maustepippureita

Perunoita (10-15 kpl)

Valmistus

Keitä lihaa vedessä maustepippurien kanssa yksi tunti.

Kuori pois pinnalle tuleva vaahto.

Lisää kasvikset ja keitä lisää.

Lopuksi lisää perunat siten, että lihan keittoaika on ainakin kolme tuntia.

Revi (toivottavasti murea) liha haarukalla paloiksi.

Ja sitten on valmista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.