Jo viime grillikaudella kokeilin Jerk-mausteseosta ja käytin sitä kanan maustamiseen. Sittemmin erilaisia ohjeita jerk-kanan valmistamiseen on näkynyt monissa naistenlehdissä ja myös Hesarissa. Jerk tuntuu siis olevan pinnalla ja sitä oli syytä tehdä uudelleen.
Jerk tarkoittaa jamaikalaista tapaa marinoida ruokaa, jota kypsennetään pitkään hitaalla tulella. Perinteisesti jerk-ruoka on ollut joko sian- tai kananlihaa, sittemmin myös kalaa. Yleensä jerk-marinadissa on maustepippuria, vihersipulia, kanelia, neilikkaa, chiliä ja valkosipulia. Kuten monista kuuluisista ruoista, myös jerkistä on paljon erilaisia versioita.
Jerk juontaa juurensa Jamaikaa alun perin asuttaneiden arrawak-intiaanien ruoanvalmistustavoista. Tarinan mukaan ruokaa kehittivät myös maroonit, eli espanjalaisten afrikasta Jamaikalle tuomat orjat, jotka pakenivat Jamaikan vuorille sen jälkeen, kun britit valloittivat saaren Espanjalta 1600-luvun puolivälissä. Jerkin juuret ovat siis mitä todennäköisimmin Afrikassa, mutta monet kulttuurit ovat muovanneet sitä omilla vaikutteillaan vuosisatojen aikana.
Tein kanaa nyt Hesarissa olleen ohjeen mukaan (vaihtoehto 1 alla). Tämä ohje muistuttaa viime vuonna käyttämääni ohjetta (vaihtoehto 2). Ohjeet sisältävät myös poikkeuksia edellä mainittuihin ”Jerkin fundamentaaleihin”. Keskeinen mauste on maustepippuri, jota laitetaan varsin runsaasti.
Ostin ruokaa varten kaksi pakkausta maustamattomia kanan koipireisiä, joista poistin nahan. Tätä ennen laitoin koipireidet kahtia (melko barbaarista hommaa luiden katkomisineen). Vaikka olen aiemmin suosinut kanafileitä, totuus on, että esimerkiksi tätä ruokaa ei fileistä kannata tehdä.
Kasasin marinadin ainekset kulhoon ja kaadoin seoksen monitoimikoneeseen. 2-vuotias poika sai kunnian painaa nappia ja möyhentää seoksen valmiiksi. Laitoin marinadin kulhoon kanojen kanssa. Sekoitin huolellisesti ja jatkoin sekoittamista aika ajoin jotta kaikki palat mariniotuivat hyvin. Yhteensä annoin kanojen marinoitua noin viisi tuntia.
Paistelin kanoja kaasugrillissä ulkona. Alunperin Jerkiä on ollut tarkoitus grillata hiiligrillissä, vieläpä niin, että hiilet on valmistettu maustepipurin puusta. Kypsensin kanoja melko pienellä liekillä noin tunnin verran. Sivelin marinadia lisää grillauksen kuluessa.
Vaihtoehto 1:sen mukaan valmistettu Jerk-kana ei ollut yhtään liian tulista myöskään lasten makuun. Edelliseltä päivältä jäänyt itse tehty salsa sopi oivallisesti jerk-kanan kylkeen.
Raaseporilainen keittiö suosittelee Jerk-kanaa keskikesän grillaukseen.
Lähteet: Wikipedia (engl.) sekä Tampereen ylioppilaslehti Aviisi.
Ainekset (vaihtoehto 1)
1 sipuli
10 valkosipulinkynttä
5 kevätsipulinvartta
2 tuoretta, pientä chiliä (esim. habanero)
½ nippu timjamia
¼ dl murskattua maustepippuria
¼ dl ruskeaa sokeria
1 tl mustapippuria
1½ tl suolaa
1 tl raastettua muskottipähkinää
2 rkl soijakastiketta
½ dl appelsiinimehua
Ainekset (vaihtoehto 2)
3 vihersipulia pilkottuna mukaanluettuna vihreät latvat
4 suurta valkosipulinkynttä paloiteltuna
3 habanero-chiliä siemenet poistettuna ja pilkottuna
4 rkl tuoretta limettimehua
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
1 rkl tuoretta timjamia silputtuna
2 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua muskottia
1/2 tl jauhettua kanelia
sormisuolaa ja pippuria
Valmistus molempiin vaihtoehtoihin:
Yhdistä aineet, sekoita tehosekoittimessa tasaiseksi. Toimii porsaan ja kanan
Lähde: Grillimestari-kirja.