Tein italialaistyyppistä päivällistä, jota kehotettiin tarjoamaan ”hyvän leivän” kera. Niinpä leivoin Focaccia-leipää. Ohjeita on paljonkin erilaisia, mutta tämä oli tällainen melko perusohje.
Leivon leivän kolmannen pojan kanssa. Kohotin taikinaa aika pitkään tuossa toisessa vaiheessa pellin päällä ja se varmaankin takasi kuohkean lopputuloksen.
Oli sen verran vauhdikas sunnuntai-iltapäivä, että leipä oli minuutin kaksi liikaa uunissa ja pinta ruskistui pari piirua liikaa. Mutta ei sentään mennyt pilalle. Maku oli loistava ja maistui kaikille nelikymppisistä 1 vuotiaaseen.
Raaseporilainen keittiö suosittelee Focaccia-leipää perhepäivällisten ohella esimerkiksi urheilujoukkueiden illanistujaisiin ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin.
Ainekset
3 1/2 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
25 g tuoretta hiivaa
1,5 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
päälle
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
sormisuolaa reippaasti
rosmariinia
Valmistus
Ripottele hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita ja anna liueta. Sekoita joukkoon myös öljy, hunaja ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Vaivaa taikina käsin tai yleiskoneella ainakin 5 minuuttia. Kohota liinan alla 30 min.
Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi reippaalla öljyllä. Kumoa taikina ja levitä taikina painelemalla käsin pellille. Kohota liinan alla vielä 30 min.
Murskaa valkosipulinkynnet öljyn joukkoon. Painele kuoppia leipään sormin ja valele öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja rosmariinia. Paista 250 asteessa n. 10-12 minuuttia. Voitele leipä vielä heti oliiviöljyllä.