Syksyn viiileyteen sopii hivenen tuimempi keitto. Vuosia sitten söin helsinkiläisessä pihviravintolassa valkosipulikeittoa, jonka maun saan edelleen mieleeni sitä ajatellessani. Tänään puolentoista tunnin vesisateessa tehdyn pyöräilylenkin jälkeen valmistamani espanjalainen valkosipulikeitto on tuota mainittua kirkasliemistä keittoa ruokaisampi, koska se sisältää myös raastettua leipää sekä kananmunaa.
Valmistus oli helppoa ja melko nopeaa. Vähän erikoisempana valmistusvaiheena oli tomaattien kalttaus, mutta yksinkertainen toimenpidehän tuokin on. Eli tomaatit upotetaan hetkeksi kiehuvaan veteen, jolloin kuori irtoaa helpommin. Tomaatit eivät syyskuussa paikallisessa karjaalaisessa K/S-kaupassa ole kovin meheviä, mutta näillä mentiin.
Maku ei ollut hurjan tulinen, koska keittoon käyttämäni valkosipuli oli melko pieni. Kenties seuraavalla kerralla laitan muutaman kynnen lisää.
Espanjalainen valkosipulikeitto, pinnalla silputtua persiljaa.
Ainekset
3 rkl oliiviöljyä
1 kokonainen valkosipuli
3 1/2 dl tuoretta raastettua vaaleata leipää
4 tomaattia
1 tl paprikajauhetta
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
1 l vettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
2 munaa
1 dl silputtua persiljaa
Valmistus
Leikkaa leivästä reunat pois ja raasta leipä. Kalttaa tomaatit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuori ja silppua valkosipuli.
Lämmitä oliiviöljy kattilassa
Lisää silputtu valkosipuli ja freesaa hetki, älä ruskista.
Lisää raastettu leipä ja sekoita. Ruskista leipää hiukan, n. 2 – 3 min.
Lisää pieniksi kuutioiksi leikatut tomaatit, paprikajauhe, vesi ja liemikuutiot.
Kiehauta, vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla n. 20 min.
Vispaa munat kulhossa.
Ota kattila levyltä, lisää munat ja persilja.
Mausta suolalla ja pippurilla.