Tästä ruoasta puhuttiin ohjeessa nimellä ”espanjalainen arkikeitto”. Koska se ei moninaisuudessaan ole kovin arkista ja tein sitä viikonloppuna, nimesin sen ”espanjalaiseksi lihaskasviskeitoksi”.
Valmistus oli helppoa, mutta melko työlästä, koska juureksia piti kuoria olan takaa. Lihan suhteen valitsin ehkä vähän liian keskitien vaihtoehdon, eli ostin S-kaupasta palvikinkkua. Ohjeessa puhutaan savupekonista, joka kenties rasvaisuudessaan olisi antanut ruokaan vähän lisää säväystä.
Keiton erikoisuus on sahrami, joka on todella kallis mauste. Vähintään kymmenen kertaa niin kallista kuin joku oregano. Mitään muuta erikoista tässä ohjeessa ei ole,
Lopputuloksena oli todella arkinen keitto, turhaan vaihdoin nimen. Aika lähelle samaa lopputulosta, mutta vähemmällä vaivalla, olisi päässyt ostamalla pakastekeittovihannespussin ja kinkkusuikaleita. Sahramia vähän mukaan.
Nuorin poika söi keittoa suurella halulla ja itsekin söin kun oli nälkä. Soppaa kommentoitiin sanoilla ”outoa” ja ”erikoista”.
Loppujen lopuksi se oli se sahrami, joka teki tästä keitosta hivenen ”erikoista”. Muuten lopputulos olisi ollut ”suomalainen arkikeitto”.
Noh, aina ei voi onnistua, eikä edes joka kerta.
Arkista keittoa.
Ainekset
150 g lihaa (kinkkua, pekonia tms)
1 sipuli
1 1/4 l lihalientä
1/2 dl ohrahelmiä tai linssejä
1 – 2 porkkanaa
1 pieni persiljanjuuri
350 g lanttua
3 perunaa
100 g juuriselleriä
1 – 2 valkosipulinkynttä
100 – 150 g pakasteherneitä
(suolaa, pippuria )
ripaus sahramia
persiljaa
Valmistus
Kuutioi tai suikaloi liha ja pane kattilaan. Lisää kohta hienonnettu sipuli. Kuullota.
Lisää lihaliemi ja ohrasuurimot tai linssit ja anna kypsyä 10 minuuttia.
Kuutioi juurekset ja perunat. Tee perunakuutioista juureskuutioita isompia.
Lisää kasvikset keittoon ja puserra joukkoon myös valkosipulinkynnet.
Kypsennä kunnes kasvikset ovat sopivan pehmeitä.
Mausta keitto hienonnetulla sahramilla sekä pippurilla.
Lisää suolaa vain tarvittaessa.
Pane pakasteherneet valmiiseen keittoon kuumenemaan ja silppua pinnalle persiljaa.