Tämä on ruoka on yksi parhaista resepteistä, joita olen kokeillut. Etsiskelin ohjetta sunnuntaiksi ja törmäsin eräällä somalialaisella sivulla ”Shak Soukan” ohjeeseen. Huomasin, että tämähän oli Chak Chukaa, jota olen jo aiemmin tehnyt pari kertaa. Oma vanha ohjeeni näytti piirun verran paremmalta kuin uusi läydetty ohje, joten päädyin vanhaan.
Kyse on alunperin Pohjois-Afrikkalaisesta ruuasta, mutta se on suosittua muuallakin Afrikassa. Aineksia on tässä paljon (paprika, porkkana, kikherneet, linssit) ja kananmuna tarjoaa proteiinia. Kananmunat kypsyvät kasvismuhennoksen päällä uunissa, joka tuo oman omalaatuisen leimansa ruokaan.
Kuten monista klassikoista, tästäkin on todella monta versiota. Tyypillistä on, että näitä ruokia tehdään niistä aineista, joita kaapista löytyy. Eli ei ole niin tarkkaa jos jotain jää pois.
Mausteseoksena harissa, jota saa kaupastakin, mutta se on yksinkertaista tehdä itse. Ohjeessa on vähän epämääräisesti harissan chilistä, itse laitoin 3 teelusikallista chilirouhetta ja se tuntui olevan sopiva omaan makuun.
Raaseporilainen keittiö suosittelee lämpimästi Chak Chukaa tai Shak Soukaa miksi sitä milloinkin kutsutaan. Tämä ruoka maistuu myös lapsille kun käyttää maltillisesti chiliä.
5 porkkanaa
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
1 annos harissakastiketta
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 dl ruskeita tai vihreitä linssejä
n. 3 dl vettä
1-2 tl suolaa
1 prk (n. 250 g) säilöttyjä keitettyjä kikherneitä
6 kananmunaa
mustia kalamata-oliiveja
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
Tee ensin harissakastike (ks. alla)
Kuori ja leikkaa porkkanat ja sipulit noin 1/2-1 senttimetrin kuutioiksi. Halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa hedelmämalto kuutioiksi.
Kuumenna öljy uuninkestävässä padassa tai teräskattilassa. Kuullota kasvikset öljyssä. Lisää tomaattipyree ja harissakastike. Kypsennä hetki. Lisää tomaattimurska, linssit ja vesi. Mausta suolalla. Hauduta ilman kantta hiljaa poreillen, kunnes linssit ovat kypsiä ja pata melko sakeaa.
Lisää lopuksi valutetut, kypsät kikherneet. Kuumenna vielä kerran. Tähän asti ruoan voi tehdä etukäteen, vaikka edellisenä päivänä.
Tee sakeaan kasvispataan kuusi koloa ja riko jokaiseen kananmuna. Nosta astia 200-asteiseen uuniin ja kypsennä, kunnes kananmunat ovat kypsiä (noin 15 minuuttia riippuen ruoan alkulämpötilasta). Viimeistele ruoka kalamata-oliiveilla ja hienonnetuilla yrteillä.
Harissakastike:
5 kuivattua tavallista punaista chiliä
1 kokonainen valkosipuli
1/2 dl öljyä
1 rkl jauhettua jeeraa eli roomankuminaa
1 rkl jauhettua korianteria
1/2-1 dl vettä
1 tl suolaa
Liota kuivattuja chilejä vedessä, jotta ne pehmenevät. Halutessasi poista siemenet.
Hienonna chilejä hieman. Kuori ja hienonna karkeaksi myös kokonainen valkosipuli (ei yhtä kynttä vaan koko sipuli).
Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää chilit, valkosipulit ja mausteet. Kuullota niitä hetki, jotta maut heräävät ja voimistuvat.
Kaavi seos monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen kulhoon ja aja hienoksi. Lisää vettä niin, että saat tasaisen ja sopivasti juoksevan rakenteen. Mausta suolalla.






