Sipuli-porkkana-sabayah (afrikkalainen leipä)

Tämän leivän valmistaminen on helppoa. Ainekset yhdistetään ja taikinan annetaan odotella vähintään tunnin verran ennen leipomista. Leivät paistetaan öljyssä pannulla. Leivät ovat erittäin hyviä ja sopivat mainiosti esimerkiksi etiopialaisen kanapajan kanssa nautittavaksi.
leipä

Leipä paistumassa pannulla

Ainekset

5 dl vehnäjauhoja
2 porkkanaa kuorittuna ja raastettuna
1 sipuli kuorittuna ja raastettuna
1 rkl valkosipulimurskaa
1 rkl sokeria
1 ½ tl suolaa
2 dl lämmintä vettä
öljyä tai sulatettua voita taikinan sivelyyn taitteluvaiheessa

Valmistus:

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja vaivaa siitä taikina.
2. Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia (lisäten hieman jauhoja pintaan välillä).
3. Peitä pyyhkeellä ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan ainakin tunniksi (mitä pitempään taikinan antaa seistä, sitä helpompi sitä on käsitellä).
4. Vaivaa kaksi minuuttia ja jaa taikina sitten neljään osaan.
5. Ripottele jokaisen taikinapalluran päälle jauhoja ja paina kevyesti littanaksi.
6. Kauli ohueksi kaulimella, paista öljyssä pannulla.
7. Paistamisen jälkeen laita hetkeksi kuivumaan talouspaperin päälle. 

 

Kanabaltia, paneerjuustoa ja herneitä

Sunnuntai-illan intialainen taas ohjelmassa. Alkaa olla useimmat reseptit kokeiltu ja uutta olisi silti kiva löytää. Sormi osui kanabalti-reseptiin, jossa mukana paneerjuustoa (valion kotijuustoa) ja herneitä.

Lisäksi tein uudella reseptillä Naan-leipää. Tein taikinan ja kaksi poikaa leipoi leivät. Reseptissä oli mausteena jeeransiemeniä ja fenkolia. Bloggaan tämän Naan-reseptin myöhemmin.

Tämä ruoka oli lopulta aikuiseen makuun melko mietoa. Ruoka oli kohtalaista, ei mitään huippua, sellaista perusintilailaista, vähän kenties arkista kanaruokaa.

paneer

Ainekset

kanaa noin 700 g

2 rkl tomaattipyreetä

3 rkl maustamatonta jogurttia

1,5 tl garam masalaa

1 tl murskattua valkosipulinkynttä

1 tl raastettua tuoretta inkivääriä

hyppysellinen jauhettua kaardemummaa

1 rkl chilijauhetta

1/4 tl jauhettua kurkumaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

2 tl kasviöljyä

2,5 cm pala kanelitankoa

2 kokonaista mustapippuria

3 dl vettä

100 g paneerjuustoa

2 vihreää chiliä siemenet poistettuna ja silputtuna

2 rkl tuoreta korianterinlehtiä

50 g vähärasvaista tuorejuustoa

100 g pakasteherneitä

Valmistus

Pilko kana paloiksi.

Sekoita kulhossa tomaattipyree, jogurtti, garam masala, inkivääri, valkosipuli, kardemumma, chilijauhe, kurkuma, suola ja sokeri.

Kuumenna öljy kanelitangon ja pippureiden kanssa. Lisää jogurttiseos. Alenna lämpöä ja paista hiljaa 3 min. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi.

Leikkaa paneerjuusto kuutioiksi. Silppua chilit ja poista siemenet.

Lisää kanat pannulle. Paista 2 min koko ajan sekoittaen. Peitä kannella ja hauduta noin 10 min keskilämmöllä.

Lisää juustokuutiot sekä puolet tuoreesta korianterista ja chilistä. Sekoita hyvin ja anna kiehua 5-7 min.

Sekoita joukkoon tuorejuusto ja herneet, kuumenna ja tarjoile korianterilla ja chilillä koristeltuna.

 

Dal (pakistanilainen linssimuhennos)

Lauantain lounaiksi sopivat hyvin erilaiset kasviskeitot tai muhennokset. Täksi lauantaiksi tein intensiivisen valintaprosessin päätteeksi pakistanilaista linssimuhennosta eli dalia.

Hajupihkaa ei kyllä Karjaan kaupoista saanut, sellaista pitäisi katsella jostain etnisistä kaupoista Helsingistä, joihin pitää muutenkin kohta tehdä ekskursio. Mutta ilmankin tätä pihkaa ruoka onnistui hyvin.

Keittoaika oli noin tunti. Valmistus oli helppoa, piti vain varmistaa, että loppuvaiheessa keitos ei palanut pohjaan. Tein muuten kaksinkertaisen annoksen kuin alla olevassa ohjeessa.

Muhennosta nautittiin pakastimesta kaivetun itsetehdyn naan-leivän kanssa. Maku on jonkin verran lähellä hernekeittoa, mutta hernekeitosta jää uupumaan korianterin, jeeran ja inkiväärin vivahteet luonnollisestikin.

Keitto oli oikein maistuva ja sitä voi suositella.

dal

 

Ainekset

200 g linssejä
1 l vettä
4 cm:n pala tuoretta inkivääriä leikattuna kolmeksi viipaleeksi
1/2 tl jauhettua kurkumaa
1/2 tl suolaa
3 rkl ghitä tai
öljyä
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 hienoksi pilkottu sipuli
(hyppysellinen hajupihkaa)
1 tl juustokuminansiemeniä
1 tl jauhettua korianteria
1/4 tl chilijauhetta
1 rkl pilkottuja tuoreita korianterinlehtiä

Valmistus

Huuhtele linssit siivilässä.

Laita linssit ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi.

Lisää inkiväärit ja kurkuma. Keitä noin tunti tai kunnes linssit ovat kypsiä.

Kuulota sipulit pannulla, lisää loput mausteet.

Yhdistä mausteseos linssehin, keittele loppuun. Lisää suolaa. Poista inkiväärit. Lopuksi silppua tuoretta korianteria päälle.

Madrasilainen kanabalti

Isänpäivän ratoksi  vesisateessa tehdyn 10 km lenkin ja Lohjalla jalkapallokentän laidalla seisoskelun jälkeen teki mieli lämmintä ja tulista ruokaa. Katse kääntyi intialaiseen keittiöön ja Madrasilaiseen kanabaltiin. Lisäksi tein itse Naan-leipää. Yksi pojista muovaili ansiokkaasti Naan-leipiä.

Ruoan ydin oli tomaattipyreestä, sipuliista, fenkolista, sarvi-apilasta, valkosipulista, inkivääristä sekä korianterista, kurkumasta ja chilijauheesta tehtu mausteseos. Lopuksi vielä päälle vihreää chiliä ja tuoretta korianteria.

Ruoka oli maukasta ja sopivan tulista. Haaveet siitä, että ruokaa jäisi vielä huomisellekin sai heti hylätä.

Lapsetkin pitivät. Jos haluaa varmistaa suosion lasten keskuudessa, niin kenties puolet pois chileistä, niin tulisuus ei muodostu ongelmaksi.

Madrasilainen kanabalti maistuu riisin ja naan-leivän kanssa. Lisukkeeksi sopii basmati-riisi.

mandras

Ainekset

300 g broilerin rintafileetä

3 rkl tomaattipyreetä

reilu hyppysellinen jauhettua sarviapilaa

1/4 tl jauhettua fenkolin siementä

1,5  tl jauhettua korianteria

1 tl murskattua valkosipulinkynttä

1 tl chilijauhetta

1/4 tl jauhettua kurkumaa

2 rkl sitruunanmehua

1 tl suolaa

3 dl vettä

1 rkl kasviöljyä

2 keskikokoista sipulia

2-4 currylehteä

2 tuoretta vihreää chiliä siemenet poistettuna ja silputtuna

1 rkl tuoretta korianteria

Valmistus

Leikkaa liha suupalan kokoisiksi palasiksi.

Sekoita tomaattipyree, sarviapila, fenkolin siemenet, inkivääri, korianteri, valkosipuli, chilijauhe, kurkuma, sitruunamehu suola ja vesi.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa pannussa ja kuullota öljyssä sipulisilppu currylehtien kanssa kullankeltaiseksi.

Lisää broilerinpalat ja paista koko ajan sekoittaen minuutin ajan, niin, että lihan pinta paistuu kiinni.

Lisää mausteseos joukkoon ja paista vielä 2 minuuttia koko  ajan sekoittaen.

Alenna lämpöä ja anna ruoan kiehua vielä 8-10 min. Hämmennä koko ajan, jotta kastike ei tartu pohjaan kiinni. Koristele chilisilpulla ja tuoreilla korianterinlehdillä ja tarjoa heti.

Mausteinen intialainen kukkakaalikeitto

Keitot ovat hyviä ja useimmiten vaivattomia valmistaa. Siksi päädyin tekemään lauantai-ruoaksi keittoa. Intialaiset eivät juuri syö keittoja, mutta omistamastani erinonomaisesta ”Suuresta intialaisesta keittokirjasta” löytyi muutama resepti, joista valituksi tuli mausteinen kukkakaalikeitto.

Valmistus oli todella helppoa eikä aineksissa ollut mitään kovin erikoisia osia. Lisäsin vaiheittain aineksia kattilaan. Lopuksi soseutin keiton sauvasekoittimella. Päälle laitoin vielä korianterinoksan koristeeksi.

Lopputuloksena oli jännittävännäköinen ja erittäin maistuva keitto. Usein keitot sisältävät melko paljon energiaa, jos valmistuksessa on käytetty esimerkiksi 5 dl kermaa, heh. Tämä keitto on kuitenkin kevyemmästä päästä, annoksessa on 188 kcal, kun esimerkiksi samassa kirjassa olevassa mantelikanakeitossa on 430 kcal.

Keitto oli erittäin maistuvaa. Ohjeessa sanotaan, että keitto maistuu myös kylmänä. Vanhin poika piti ruoasta ja otti lisää. Vähän pienempi poika piti makua ”outona”. Makunsa kullakin!

Mausteinen intialainen kukkakaalikeitto on erittäin hyvä lounaskeitto tai isomman aterian alkuruokakeitto.

kukkakaalikeitto

Ainekset

1 iso peruna kuutioituna

1 pienehkö kukkakaali paloiteltuna

1 sipuli silputtuna

1 rkl kasviöljyä

1 valkosipulinkynsi murskattuna

1 rkl raastettua inkivääriä

2 tl jauhettua kurkumaa

1 tl jeeran siemeniä

1 tl mustia sinapinsiemeniä

2 tl jauhettua korianteria

1 l kasvislientä

3 dl maustamatonta jugurttia

suolaa ja mustapippuria

koristeluun tuoretta korianteria

Valmistus

Laita peruna, kukkakaali ja sipuli isoon paksupohjaiseen kattilaan ja sekoita joukkoon öljy ka 3 rkl vettä. Kuumenna kiehuvaksi, hämmennä hyvin ja peitä kannella. Anna kiehua noin 10 minuuttia.

Lisää valkosipuli, inkivääri ja mausteet. Sekoita ja anna kiehua vielä 2 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää kasvisliemi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi, peitä kannella ja anna kiehua hiljaa 20 minuuttia.

Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon jogurtti. Koristele korianterinlehdillä.

Intialainen kasvisruoka Chole Palak

Koska kanaa tuli jo syötyä eilen ja tänään, päädyin tällä kertaa tekemään kasvisruokaa sunnuntai-illan päivälliseksi. Löysin Pinjan Herkkulasta reseptin, joka vaikutti kokeilemisen arvoiselta.

Valmistus oli helppoa. Hiukan jouduin säveltämään, koska kotoa uupui muutamia juttuja. Ensinnäkin kuminansiemeniä löytyi vain vähän pussin pohjalta. Vaimon kanssa pidetyssä palaverissa päädyttiin siihen, että itse asiassa fenkoli on aika lähellä kuminaa ja laitettiin loput sitten sitä. Toisaalta ohjeessa oli inkivääritahnaa, mutta laitoin tuoretta inkivääriä raasteena, kun sitä sattui löytymään jääkaapista. Ja lopuksi, unohdin ostaa pinaattia, mutta jääkaapin uumenista löytyi pari pussia pakastepinaattia ja se sai luvan kelvata tällä kertaa. Sarviapilaa ei Karjaalta saa jauheena, mutta onneksi hyllystä löytyi sitä kokonaisena ja vaimo jauhoi sen morttelissa jauheeksi.

Ruoka oli varsin vivahteikasta ollakseen kasvisruokaa. Olimme maistavinamme nimenomaan sarviapilan aromeja muiden makujen taustalla. Tämän ruoan kanssa sukua on Palek Paneer, jota tein talvella. Siinä on pinaatin ohella sulatejuustoa. Ruoka oli varsin onnistunutta, kasvisruoan ystävät pitävät varmasti tästä.

pinaatti

Intialainen kasvisruoka Chole Palak on lautasella visuaalisesti näyttävä…

Ainekset

250g tuoretta pinaattia
400g kikherneitä
1 tlk tomaattimurskaa
1-2 chiliä murskattuna
1 rkl inkivääritahnaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl kuminansiemeniä
1/4 tl sarviapilajauhetta
1 rkl korianterijauhetta
1 tl chilijauhetta
½ tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
suolaa maun mukaan

Valmistus

Kuumennetaan oliiviöljy pannulla ja lisätään kuminansiemenet ja sarviapilajauhe. Lisätään tomaattimurska, inkivääri ja chilimurska. Sekoitetaan hyvin ja lisätään korianteri, chili ja kurkuma. Sekoitetaan ja annetaan tomaattikastikkeen hautua kannen alla 3-4 minuuttia.

Lisätään pinaatti ja suola ja sekoitetaan hyvin.

Lisätään vajaa desi vettä, sekoitetaan ja annetaan hautua kannen alla 3-4 minuuttia. Lisätään kikherneet ja taas hieman vettä, lasketaan levyn lämpöä ja jätetään hautumaan kannen alle 5-6 minuutiksi. Tässä vaiheessa kikherneiden tulisi olla sen verran pehmenneitä, että voit muussata niistä noin puolet haarukkaa apuna käyttäen.

Lisätään lopuksi garam masala ja sekoitellaan.

Somalialainen linssi-kanamuhennos

Olosuhteiden pakosta tänään piti valita jokin melko vaivaton resepti. Jatkoin viime viikolla aloitetulla somalialaisella keittiöllä ja lopulta hellalla porisi somalialainen linssi-kanamuhennos. Resepti löytyi Pinjan herkkulasta, joka tarjoaa todella paljon reseptejä joita aion kokeilla lähiaikoina.

Kotoa löytyi lähes kaikkea mitä tarvittiin. Ainoastaan tomaattipyrettä ja tomaattimurskaa uupui. Pyreen sijaan laitoin hivenen ketsuppia ja murskan sijaan nakkasin mukaan kaapista löytyneet tomaatit (3 kpl).

Valmistus oli vaivatonta. Heittelin aineksia pataan ja annoin porista aika kauan, jotta porkkanat ja perunat tulivat pehmeiksi.

Ruoka on varsin mieto. Jos pitää tulisemmasta, niin chiliä voi laittaa lisää. Muhennosta voisi syödä riisin kanssa, mutta pelkkänäkin menee todella hyvin, onhan mukana perunaa ja linssiä. Maistui myös lapsille. Poika kommentoi: ”Afrikassa ja Aasiassa syödään aika paljon kanaa”.

Vahva suositus!

kanapata
Ainekset

2½ dl linssejä (joko punaisia tai keltaisia)
500g kananrintaa, kuutioituna
3 perunaa, kuorittuna ja paloiteltuna
1 kanaliemikuutio
2 porkkanaa, viipaloituna
1 sipuli, silputtuna
1 rkl tomaattipyrettä
2 rkl öljyä
1 tl chiliä
1 tl jeeraa
suolaa ja pippuria maun mukaan
2 valkosipulinkynttä, murskattuna
1 prk tomaattimurskaa

Valmistus

1. Linssit huuhdellaan kylmässä vedessä ja valutetaan.
2. Linssit keitetään pehmeiksi.
3. Sipuleita paistetaan pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
4. Lisätään sipulien sekaan kananpalat ja ruskistetaan.
5. Lisätään perunat ja porkkanat ja paistetaan muutama minuutti.
6. Lisätään tomaattimurska ja -pyree, valkosipulimurska sekä mausteet. Sekoitetaan hyvin.
7. Peitetään taas vedellä, lisätään joukkoon linssit ja kanaliemikuutio.
8. Keitellään kunnes vesi on haihtunut ja kasvikset ovat pehmenneet.

 

Peruna sabayah

Ainekset

5 dl vehnäjauhoja
2 perunaa kuorittuna ja raastettuna
1 rkl valkosipulimurskaa
1 rkl sokeria
1 ½ tl suolaa
2 dl lämmintä vettä
öljyä tai sulatettua voita taikinan sivelyyn taitteluvaiheessa

Valmistus

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja vaivaa siitä taikina.
2. Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia (lisäten hieman jauhoja pintaan välillä).
3. Peitä pyyhkeellä ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan ainakin tunniksi (mitä pitempään taikinan antaa seistä, sitä helpompi sitä on käsitellä).
4. Vaivaa kaksi minuuttia ja jaa taikina sitten neljään osaan.
5. Ripottele jokaisen taikinapalluran päälle jauhoja ja paina kevyesti littanaksi.
6. Kauli ohueksi kaulimella ja sivele sitten öljyllä.
8. Kauli kaulimella kunnes jokainen pala on vajaan sentin paksuinen.

Paista peruna sabayah pannulla.

Surbiyaan (somalialainen kana)

Kuten tunnettua, intialaista ruokaa on tullyt tehtyä aika ahkerasti. Siksi tänään haettiin reseptiä pari piirua toisesta ilmansuunnasta. Valituksi tuli somalialainen keittiö ja siellä Surbiyaan-kana. Ruoka on versio biryaanista, joten askel intialaisesta keittiöstä ei ollut pitkä.

Valmistus oli helppoa, vaiheet olivat selkeitä. Annoin lopuksi ruoan muhia pienellä lämmöllä melko kauan. Tämä ei koskaan tunnu olevan pahitteeksi.

Ohjeessa riisi laitettiin kanan sekaan, mutta pidin sen tässä erillisenä, koska näin eri ruokailijat voivat syödä haluamansa määrän riisiä.

Vaikeusasteita tuotti se, että tein samalla afrikkalaista leipää, eli peruna sabayahia. Sen ohje on täällä. Sinällään valmistus oli helppoa, mutta paistaminen pannulla tuotti hivenen haastetta. Leipä oli kyllä todella hyvää.

Kokonaisuudessaan parin tunnin sessio keittiössä oli palkitseva. Ruoka maistui kaikille osapuolille 1 vuotiaasta lähtien.

IMG_6341
Näyttää ihan samalta kuin intialaiset ruoat vaikka on afrikasta.

Ainekset

kanaa
5 dl basmatiriisiä
5 vihreää kardemummaa
2 mustaa kardemummaa
2 kanelitankoa
5 mustapippuria
1 sipuli silputtuna
3 neilikkaa
2 tl jeeraa
1 tl inkiväärijauhetta
2 tl korianterijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 dl silputtua tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ vihreä paprika paloiteltuna
2½ dl ruokajogurttia
½ sitruuna
2 tomaattia paloiteltuna
(suolaa jos haluaa)

Paista kanoja pannulla pienessä määrässä öljyä, kunnes ovat kauttaaltaan ruskeita. Lisää kardemummat, kanelitangot, neilikat ja pippurit.

Lisää sipulit ja anna ruskistua. Lisää valkosipuli ja tomaatit. Lisää jogurtti kun tomaatit ovat pehmenneet.

Sitten lisää jeera, korianterijauhe, inkiväärijauhe, paprika, sitruunan mehu ja korianterisilppu.

Anna hautua kannella peitettynä keskilämmöllä kunnes rupeaa kiehumaan, jolloin voit laskea lämpöä hiukan.

Goalainen kanacurry

Eilen tosiaan oltiin Helsingissä turkkilaisessa Ani-ravintolassa, jossa oli aivan loistava buffet ja ravintola lähes täpö täysi. Oli hummusta, täytettyjä viininlehtikääryleitä (dolmades), linssejä ja kuskusia. Turkkilainen ruoka on todella hyvää.

Kotirintamalla sitten, kuten tapana on, etsin jotakin uutta reseptiä sunnuntai-iltaan. Kotona on eniten erilaisia kirjoja intialaisesta ruoasta ja tämä ilmansuunta tunnetusti kelpaa tässä talossa. Tällä kertaa valinta osui goalaiseen kanacurryyn, koska esimerkiksi erilaisia Punjabin herkkuja on tullut tehtyä aika paljon.

Kuten tunnettua, goalaiselle ruoalle tyypillistä on kookoksen käyttö. Sunnuntai-aamuna tein  ”tahnan” valmiiksi. Kookoksen lisäksi sen ydintä oli fenkoli, korianteri ja jeera kokonaisina siemeninä. Eli tästä reseptistä puuttuu täysin tämä intialaisen ruoan yksi keskeinen suuntaus, eli inkivääri-valkosipuli-chili akseli.

Tahna oli illalla valmiina jääkaapissa kun tultiin Heurekan reissulta. Sitten vain paistoin kanat ja lisäsin tahnan sinne. Kyytipojaksi tsatsikia, riisiä, salaattia ja naan-leipää. Olin erittäin tyytyväinen ruokaan. Ei yhtään tulista, vähän erilaista intialaista, maistui lapsillekin. Kaikki meni mitä pöydässä oli.

Goalainen kanacurry on hyvä mieto intialainen ruoka, jonka valmistaminen on helppoa ja nopeaa.

goa
Goalainen kanacurry, salaattia, tsatsikia ja naan-leipää.

Ainekset

75 g kookoshiutaleita

2 rkl kasviöljyä

1/2 tl jeeran siemeniä

4 kokonaista mustapippuria

1 rkl fenkolin siemeniä

1 rkl korianterin siemeniä

2 sipulia hienonnettuna

1/2 tl suolaa

8 nahatonta broilerin reisipalaa/muuta kanaa

koristeluun sitruunaa ja tuoretta korianteria

Valmistus

Laita kookoshiutaleet ja 3 rkl vettä kulhoon, liota 15 minuuttia.

Kuumenna pannussa 1 rkl öljyä ja paista pippureita, jeeran, fenkolin ja korianterin siemeniä miedolla lämmöllä 3-4 minuuttia tai kunnes siemenet alkavat risahdella.

Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota välillä sekoittaen noin 5 minuuttia eli kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa.

Sekoita joukkoon kookoshiutaleet ja niiden liotusvesi sekä suola ja paista vielä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen – seos ei saa tarttua pohjaan.

Jauha seos monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella karkeaksi tahnaksi. Lusikoi kulhoon ja siirrä siivuun odottamaan.

Kuumenna loppu öljy ja paista broilerinpaloja 10 minuuttia. Lisää kookostahna ja keitä hiljaisella lämmöllä 15-20 minuuttia tai kunnes koookosseos on kullanruskeaa ja broileri kypsää.

Siirrä kanacurry lämmitetyille lautasille ja koristele korianterinlehdillä ja sitruunanlohkoilla.